Het is een van de meest gruwelijke fenomenen van de laatste jaren: vluchtelingen die per vliegtuig naar de grens tussen Wit-Rusland en Polen worden gebracht. Aangezien Polen deze vluchtelingen niet toe wil laten, raken de slachtoffers beland in een kat-en-muis-spelletje, waarbij ze heen en weer gestuurd worden in het moerassige grensgebied. Eten en medische zorg ontbreken, zo ondervinden een Syrisch gezin en een vrouw uit Afghanistan. Gelukkig zijn er ook mensen die zich niet neerleggen bij de situatie en die proberen hulp te bieden. Een rauwe, actuele en extreem urgente film die gezien moet worden.

— VPRO Cinema
"Deze politieke aanklacht maakt goed invoelbaar hoe het is om als vluchteling volledig afhankelijk te moeten zijn van de goedheid van andere mensen."

— de Volkskrant
"Green Border is geen les in moraliteit, maar een nietsontziende blik op wat er gebeurt als vluchtelingen nergens meer naartoe kunnen."

— NRC
"Green Border is het soort film dat op zeer beklemmende wijze invoelbaar maakt wat je in de krant leest – het beeld is nou eenmaal vele malen krachtiger dan het woord."

— Trouw
"Soms voelt de speelfilm als een documentaire. Dat komt deels doordat de verhalen gebaseerd zijn op getuigenissen van vluchtelingen en deels doordat sommige personages gespeeld worden door echte vluchtelingen, zoals de vader en de grootvader in het verhaal. Ze verbeelden als het ware wat ze zelf hebben meegemaakt, en dat hakt erin."

Bergen op Zoom

  • zo 16 jun 2024, 18:45 uur
  • di 18 jun 2024, 20:00 uur

Roosendaal

  • do 13 jun 2024, 20:00 uur
  • zo 16 jun 2024, 11:15 uur

Etten-Leur

  • vr 14 jun 2024, 16:00 uur
  • zo 19 mei 2024, 20:00 uur


Polen 2023, Pools, Arabisch, Engels, Frans

Regie: Agnieszka Holland

Scenario: Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz, Agnieszka Holland

Met: Maja Ostaszewska, Jalal Altawil, Behi Djanati Atai

Speelduur: 147 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website