Dertien minuten. Met slechts dertien minuten meer had meubelmaker Georg Elser eigenhandig de wereldgeschiedenis veranderd en miljoenen levens kunnen redden. Met die dertien minuten meer zou de door hem gemaakte bom Adolf Hitler en zijn handlangers hebben gestopt. Maar op 8 november 1939 verliet Hitler de plek van de geplande aanslag, de Bürgerbräukeller in München, eerder dan verwacht, waardoor het plan van Elser catastrofaal mislukte. Wie was deze man die het gevaar van Hitler eerder zag dan vele anderen en actie ondernam juist toen iedereen gedwee orders volgde of zweeg? Wat zag hij dat anderen in zijn omgeving niet zagen of wilden zien? En wat bewoog hem om zelfs in gevangenschap van de Duitsers te blijven strijden in de hoop een wereldoorlog te voorkomen?

Er werden zo’n 42 aanslagen op Hitler gepleegd, in 1921 zelfs al in diezelfde bierkelder. Slechts twee daarvan brachten Hitler echt in gevaar: Von Stauffenberg in juli 1944 (Valkyrie) en deze. Oliver Hirschbiegel (Der Untergang) reconstrueerde de gebeurtenissen en laat ons kennismaken met de persoon Elser met een interessante en indringende film als resultaat.

8 November 2011 werd in München een monument voor de vergeten verzetsheld onthuld.

Bergen op Zoom

  • ma 7 mrt 2016, 00:00 uur

Roosendaal

  • wo 9 mrt 2016, 00:00 uur


Duitsland 2015, Duits

Regie: Oliver Hirschbiegel

Scenario: Léonie-Claire Breinersdorfer, Fred Breinersdorfer

Met: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaußner, Johann von Bülow, Felix Eitner, David Zimmerschied, Rüdiger Klink, Simon Licht

Speelduur: 114 minuten


IMDB

Recensies