Na een verhoging van de voedselprijzen gecombineerd met loonsverlagingen slaat in de Russische stad Novotsjerkassk de vlam in de pan. Er breken stakingen uit en arbeiders gaan de straat op. Fanatiek communist en stalinist Lyuda is de eerste om harde maatregelen te eisen. Ondanks het feit dat haar dochter Svetka zich onder de stakers bevindt, volhardt het partijlid in haar standpunt. Bij het zien van het bloedige optreden van de autoriteiten, de talloze doden en vele gewonden kantelt Lyuda’s beeld over de communistische heilstaat. Ook Svetka kan zich immers onder de slachtoffers bevinden.

Dear Comrades! handelt over een onbekende episode uit de geschiedenis van het Russisch communisme. In 1962, ten tijde van het bewind onder Chroesjtsjov, werd de arbeidersstaking bloedig neergeslagen en werden de feiten daarover in de doofpot gestopt.

De indrukwekkende film werd op het Filmfestival van Venetië beloond met de speciale juryprijs.

— NRC
“Dear Comrades! laat alles zien in een sobere stijl. Tel daarbij het indringende spel van Joelia Vysotskaja (Kontsjalovski’s echtgenote) op als partijbureaucraat Ljoeda, en je hebt een historische film die je niet licht vergeet.”

— de Volkskrant
“Beheerst sarcastisch en in schitterend zwart-wit vertelt Dear Comrades! over een Sovjetdrama uit 1962″ “De film van Andrej Kontsjalovski (84) herinnert zowel aan het Sovjetverleden als aan de recente bestorming van het Capitool.”

— Trouw
"een zeer geslaagde fictiefilm over de bloedige onderdrukking van dat protest, een tragedie die lange tijd door de Russische autoriteiten uit de geschiedenisboeken is gehouden.”

Bergen op Zoom

  • zo 17 okt 2021, 11:15 uur
  • di 19 okt 2021, 20:30 uur

Roosendaal

  • do 14 okt 2021, 20:30 uur
  • zo 17 okt 2021, 11:15 uur

Etten-Leur

  • zo 17 okt 2021, 11:15 uur
  • wo 20 okt 2021, 20:30 uur


Rusland 2020, Russisch

Regie: Andrei Konchalovsky

Scenario: Elena Kiseleva, Andrey Konchalovskiy

Met: Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov, Andrey Gusev

Speelduur: 116 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website