Maak u op op voor de mooiste liefdesgeschiedenis van het jaar: New York, begin jaren vijftig. Therese Belivet (Rooney Mara) werkt op de speelgoedafdeling van een groot warenhuis en droomt ondertussen van een rijker leven, gevuld met fotografie en interessante mensen. En dan maakt een mysterieuze vrouw haar entree tussen de speelgoedtreintjes: zelfverzekerd, elegant, bloedmooi en stijlvol. Het is Carol (Cate Blanchett, briljant als altijd) en ze zoekt een kerstcadeau voor haar dochter. Therese geneert zich enorm, achter haar balie met een kerstmuts op haar hoofd…

De vonk slaat over en onschuldige bezoekjes en etentjes bloeien uit tot een intense romance. Therese en Carol lijken voor elkaar gemaakt. Tot de affaire aan het licht komt en Carols man de voogdij over hun dochter aanvecht. Carol en Therese ontvluchten de situatie en ondernemen een spontane road trip door Amerika, met alle gevolgen van dien.

Dat regisseur Todd Haynes een meesterstilist is zagen we al in het prachtige Far from Heaven. Ook in Carol roept hij de jaren vijftig op, en weer zijn alle details raak. Maar het mooiste is toch wel hoe hij de ontluikende liefde tussen Carol en Therese weet te vangen: aarzelend, voorzichtig en later vol overgave. Zoals het echte leven.

Etten-Leur

  • zo 24 apr 2016, 00:00 uur


VS/VK 2015, Engels

Regie: Todd Haynes

Scenario: Phyllis Nagy

Met: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Kyle Chandler, Jake Lacy, Kevin Crowley

Speelduur: 118 minuten


IMDB

Recensies