Om een of andere reden is corruptie een centraal thema in veel Russische films. Zo ook in het verhaal van de jonge Sasha, die een collectieve boerderij runt in een armoedig dorpje aan een kolkende rivier op het Noord-Russische schiereiland Kola. Als de staat zijn land wil opkopen lijkt dat voor Sasha een mooie kans om het platteland te ontvluchten en naar de stad terug te keren, samen met zijn vriendin Anya.

De arbeiders komen echter in opstand en overtuigen Sasha de boerderij, het enige overlevingsmiddel voor de dorpelingen, niet te verkopen. De plaatselijke ambtenaren laten dat niet op zich zitten, wat ontaardt in een kleine revolutie. Koppig timmert Sasha door aan de kippenhokken in een situatie die steeds uitzichtlozer wordt en wel moet leiden tot een spannende ontknoping.

Regisseur Boris Khlebnikov liet zich voor zijn film inspireren door de klassieke western High Noon uit 1952. Trots, onrecht en corruptie zijn immers geen exclusief Russisch gegeven. De schitterend gefilmde ruige landschappen en dito koppen zien er daar natuurlijk wel heel anders uit dan in het wilde westen. Een film die na afloop nog lang blijft nazinderen en veel te denken geeft.

— De Volkskrant
“Een even spannende als troosteloze film over een eenling die stug zijn moreel kompas blijft volgen.”

Bergen op Zoom

  • ma 31 okt 2016, 20:30 uur

Roosendaal

  • do 27 okt 2016, 20:30 uur


Rusland 2013, Russisch

Regie: Boris Khlebnikov

Scenario: Aleksandr Rodionov, Boris Khlebnikov

Met: Aleksandr Yatsenko, Anna Kotova, Vladimir Korobeynikov |

Speelduur: 77 minuten


IMDB

Recensies