Roosendaal do 19 feb 2009

Bienvenue chez les Ch'tis - Dany Boon

Etten-Leur wo 25 feb 2009
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Sinds 1966 had geen enkele Franse film meer bezoekers dan de oorlogskomedie La grande vadrouille met Louis de Funès. Tot dit jaar: binnen twee maanden na de première in februari brak Bienvenue chez les Ch'tis het oude record van 17,2 miljoen bezoekers. En de film draait nog steeds in Frankrijk!

Philippe Abrams (Kad Merad) is directeur van een postkantoor in Salon-de-Provence en zint op promotie richting de Côte d'Azur. Maar Franse ambtenaren hebben hun werkplek niet voor het uitzoeken. Philippe bedondert de toewijzingscommissie en wordt voor straf overgeplaatst naar Nord-Pas de Calais, de hel voor elke zuiderling. In het Noorden is het immers altijd nat en koud, stinken ze naar kaas en zien ze zwart van het werk in de mijnen. En ze zijn ook nog eens onverstaanbaar! Eenmaal gesetteld in zijn nieuwe stadje Bergues (vlakbij Duinkerken) blijkt het allemaal wel mee te vallen met die gekke Ch'tis (noorderlingen) en geniet de directeur van het warme karakter van postbode Antoine (Dany Boon), het frietkot tussen de middag en de borreltjes tijdens het brieven bezorgen.
Door het succes van Bienvenue heeft Frankrijk haar noordelijke provincie in de armen gesloten. De VVV van Bergues draait overuren en de plaatselijke gids geeft vier rondleidingen per dag. Wie voorafgaand aan de film wil wennen aan het rare Frans (aan te raden, want de vertaling houdt de snelle dialogen amper bij) bezoekt alvast de grappige nieuwssite ChtiNN: www.chtinn.fr.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

Bienvenue chez les Ch'tis
Frankrijk, 2008, Frans gesproken
Regie: Dany Boon
Scenario: Dany Boon, Franck Magnier, Alexandre Charlot
Productie: Claude Berri, Jérôme Seydoux
Camera: Pierre Aïm
Montage: Luc Barnier, Julie Delord
Art direction: Alain Veissier
Muziek: Philippe Rombi
Met: Kad Merad, Dany Boon, Zoé Félix, Philippe Duquesne, Line Renaud, Anne Marivin
Speelduur: 105 minuten

17 oktober 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.