Rsd do 15 juni 2000
wo 21 juni 2000
Angela's Ashes - Alan Parker
BoZ ma 19 juni 2000
di 20 juni 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Angela's Ashes is de verfilming van De as van mijn moeder, de bestseller van Frank McCourt. Alan Parker, bekend van films als Evita, The Commitments en Midnight Express, is in zijn film net zo direct als McCourt in zijn boek.

Het gaat om een autobiografisch verslag van een door katholicisme, armoede en vocht geteisterde jeugd. Als jonge Ierse jongen groeit Frank op in New York. Maar vanwege de crisisjaren en de dood van zijn zusje keert Frank met zijn Ierse familie terug naar het regenachtige Limerick in Ierland om het daar nog slechter te hebben. Zo blijft Franks vader (Robert Carlysle, o.a. Priest, The Full Monty) werkeloos en aan de drank. En zijn moeder (Emily Watson, o.a. Breaking the Waves, Hilary and Jackie) lijdt, zoals alleen een moeder lijden kan. Met soms ironische, dan weer schrijnende ondertoon worden via scherpe observaties de wonderlijke, morele regels der volwassenen getoond. Frank intussen heeft de rest van zijn jeugd maar één droom: terugkeren naar Amerika.

De misère en de typerende karakters sluiten naadloos aan bij de cultuur, die we kennen uit de verhalen van Charles Dickens, maar dan van enkele eeuwen later. Als zodanig heeft Alan Parker een film gemaakt die te vergelijken is met films van Ken Loach of An Angel at My Table van Jane Campion.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

Angela's ashes
Ierland/Verenigde Staten, 2000
Productie: Scott Rudin, David Brown, Alan Parker
Regie: Alan Parker
Scenario: Laura Jones en Alan Parker naar de gelijknamige roman van Frank McCourt
Camera: Michael Seresin
Montage: Gerry Hambling
Art direction: Geoffrey Kirkland
Muziek: John Williams
Met: Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens, Michael Legge, Ronnie Masterson, Pauline McLynn, Andrew Bennett
Kleur, 150 minuten
Distributie: UIP

5 mei 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.